Wie niet horen wil…

De zomervakantie staat voor de deur en groot & klein kijkt uit naar een mooie zomer aan onze prachtige Costa Blanca. Niemand zit dan te wachten op vervelende klachten waarbij de huisarts moet worden ingeschakeld. Van zonnesteek tot voedselvergiftiging, we zien het allemaal voorbij komen, maar zomerklacht nummer één is: oorpijn!

Zowel jong als oud zien we dagelijks op het spreekuur verschijnen met deze nare klacht. Het gaat vaak om een ontsteking van huid van de gehoorgang die loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Dit is iets anders dan de middenoorontsteking die vooral bij kinderen voorkomt. Een gehoorgangontsteking kan ontstaan doordat men de oren met wattenstokjes schoonmaakt, waardoor vervolgens het oorsmeer juist dieper de gehoorgang in gaat. Hierdoor ontstaat er een prop, waarachter gemakkelijk een ontsteking kan ontstaan.

In de zomer is de oorzaak echter vaak simpelweg ´water in de oren´. Zeker onder de Spaanse zon is het natuurlijk heerlijk om af te koelen in de zee of het zwembad, maar door al het water in de oren werkt het beschermende zure en vette laagje van het oorsmeer niet meer goed en ligt een ontsteking op de loer.

Daarom is het belangrijk om goed op de volgende symptomen te letten:

 

  • Pijn, jeuk of een branderig gevoel in het oor. (Kinderen zullen hierdoor veel aan of in hun oor gaan krabben of trekken)
  • De huid van de gehoorgang schilfert en is rood en dik
  • Gehoorverlies
  • Vocht uit het oor en/of de oorschelp
  • Koorts

Bij één of meerdere van bovenstaande symptomen, neem dan voor alle zekerheid contact op met uw huisarts. In de meeste gevallen is een beginnende gehoorgangontsteking gemakkelijk te verhelpen met oordruppels en paracetamol. Indien er te lang gewacht wordt, kan de ontsteking zich – zeker met de Spaanse temperaturen – zeer snel uitbreiden, waardoor het zelfs mogelijk is dat vliegen niet is toegestaan totdat het oor genezen is. In Spanje wordt oorpijn vaak behandeld met antibioticadruppels. Onze ervaring is echter dat oordruppels op basis van een pijnstiller, ontstekingsremmer en een zure component afdoende zijn en een buitenoorontsteking goed kunnen verhelpen. Samen met onze apotheek hebben wij deze druppels op maat laten maken.

Om ervoor te zorgen dat oorpijn niet de vakantiepret bederft, geven wij het volgende advies:

  • Maak de oren niet schoon, oorsmeer is belangrijk
  • Droog de oorschelp en de ingang van van de gehoorgang goed af na het zwemmen of douchen
  • Ontstaat de ontsteking steeds na het zwemmen? Gebruik dan oordopjes of doe watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen

Mocht dit toch allemaal niet voldoende zijn, maak dan een afspraak via onze website!